Rijmpagina

Eenvoudig een sterk Sinterklaasgedicht in 5 stappen

Rollen zelfs Sint en Piet brullend over de grond bij jouw Sinterklaasgedicht

(Mail het me maar, dan plaats ik het op deze site, wellicht)

Kost bovendien zelfs het langste rijm je nog geen druppel zweet

Dan zijn de volgende tips aan jou waarschijnlijk niet besteed

 

Ben je duidelijk minder bedreven in het vak van rijmen en dichten

En wil je dit jaar eens zonder stress het Heilig Rijmwerk gaan verrichten

Maar kom je doorgaans niet verder dan ‘De Slappe Sint zat alweer te denken …’

Dan is dit 5-stappenplan de moeite waard om aandacht aan te schenken

 

En al word je daarmee niet meteen een tweede Vondel, Bredero of Drs. P

Een beetje origineel gedicht dit jaar, daar maak je in elk geval indruk mee

Want echt, met deze simpele tips is een Sinterklaasgedicht zo gemaakt

En dan op 5 december ook gegarandeerd de juiste snaar geraakt

 

Vanaf nu ben jij een populaire dichter, dat is makkelijk zat

Iedereen hoopt op –  of vreest voor –  een cadeau dat jouw gedicht bevat

Dus schrijf vooral een scherp gedicht, dat op het randje balanceert

Maar onthoud: de meeste waardering krijg je als je ook iets aardigs presenteert

 

Sterke Sint-Service*

Vijf Maak-dit-jaar-eens-een-sterk-Sinterklaasrijm-zonder-hoofdpijn-tips

1. Niet meteen beginnen met schrijven van de eerste dichtregels, dat levert meestal een teleurstelling op. Begin met nadenken (is sowieso een goede keus):

  • Voor wie is het gedicht: man, vrouw, goede bekende of vage kennis, oud, jong, etc.? Dit is o.a. van belang voor de toon van het gedicht. Tenminste, als je je boezemvriend(in) anders wilt benaderen dan je hoogbejaarde oma.
  • Welk cadeau hoort bij het gedicht? Vaak kun je in het gedicht, maar zeker op het einde ervan, met enige humor naar het cadeau ‘toewerken’.
  • Schrijf in trefwoorden alle bijzonderheden op die je kunt bedenken over de ontvanger van het cadeau en over het cadeau zelf. Leg jezelf daarbij vooral géén beperkingen op.

 

2.Maak een selectie uit alle trefwoorden die je hebt opgeschreven. Houd daarbij rekening met wat je hierboven over de ontvanger van het gedicht hebt vastgesteld. Probeer een mooie mix te bereiken van positieve en minder positieve of kritische trefwoorden. Een Sinterklaasgedicht mag scherpte hebben, maar je wilt niet de sfeerverpester van het Heilig Avondje zijn met een dodelijk afbraakgedicht. Tenzij je na dit jaar geen uitnodigingen voor een Sinterklaasviering meer wenst te ontvangen natuurlijk.

 

3.Bepaal welk rijmschema je gaat volgen. De meest gangbare zijn:

  • AABB, CCDD
  • ABBA, CDDC
  • Minder gebruikelijk, maar wel mogelijk: ABAB, ABCB, AABBA (limerick)

 

4.Maak per trefwoord korte gedichten volgens het rijmschema van je keuze. Maak je zinnen niet te lang, niet te kort en zoveel mogelijk goedlopend. Als een zin met het ene rijmwoord niet goed wil lopen, switch dan naar een ander rijmwoord, liever dan genoegen te nemen met een niet goedlopende zin. Probeer te voorkomen dat je een halfuur zit te worstelen met een zin die niet lekker loopt. Doe enige moeite om originele (rijm)woorden te bedenken. Laat je fantasie je in de steek of heb je gewoon niet zoveel tijd, dan kunnen deze sites redding bieden:

www.rijmgein.nl

www.rijmwoordenboek.gedichten.nl

 

5.Voeg de korte gedichten in een min of meer logische volgorde samen. Lees het resultaat hardop voor en let vooral op een goed ritme. Dat heeft vaak te maken met de lengte van je zinnen, pas die waar nodig aan. Als je tevreden bent met het resultaat, check je het hele gedicht nog op taal- en typefouten. Als je dat leuk vindt kun je de lay-out nog verfraaien met versieringen of een kleurtje. Zelf ben ik er niet zo’n liefhebber van, ik besteed wel aandacht aan een goed leesbaar lettertype in een voldoende grootte. Niets zo frustrerend als een haperende voorlezer omdat de tekst niet goed te lezen is.

 

Willen de briljante zinnen en rijmwoorden niet spontaan opborrelen en bieden de bovengenoemde hulpbronnen ook geen uitkomst? Niet panikeren, ga even iets anders doen, de hond uitlaten, ramen zemen, Franse muziek luisteren of mijn garantie voor succes: hardlopen of fietsen. Grote kans dat de inspiratie er dan weer is. Er een nacht over slapen wil ook wel eens helpen. Tenzij het al 5 december is.

Verheug je op een succesvolle Sinterklaasavond, met een origineel Sinterklaasgedicht, veel plezier!

 

*Disclaimer: bovenstaande tips zijn nauwelijks gebaseerd op professionele, laat staan wetenschappelijke waarheden, maar vooral op jarenlang persoonlijk geploeter, vrolijke maar ook scheve gezichten bij tientallen Sinterklaasvieringen en niet in de laatste plaats op een mix van veel plezier tijdens het maken van honderden Sinterklaasgedichten en een aan eigenwijsheid grenzend doorzettingsvermogen. Ik kan vanzelfsprekend geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor verkeerd begrepen gedichten, uit de hand gelopen Sinterklaasvieringen en niet meer goed te maken familievetes.

 

Log in with your credentials

Forgot your details?