Inspiratie

‘Inspiratie is elke dag werken’

            Charles Baudelaire, Frans dichter

‘Inspiratie’ is een woord dat ik vaak tegenkom, het houdt kennelijk veel mensen bezig. We hebben het of we zoeken het of we vragen ons af wat het eigenlijk is. De gedachte dat er net zoveel inspiratiebronnen zijn als mensen die ernaar op zoek zijn, vind ik aannemelijk.

Voor mij geldt in elk geval: inspiratie is iets waar ik energie van krijg, waardoor ik zie wat ik niet zag en waardoor ik soms een toestand bereik die we FLOW noemen: een soort roes, waarin moeiteloosheid vanzelfsprekend lijkt. Ik krijg het van muziek die me raakt, een bijzondere foto, hard fietsen in ’t algemeen en bergen op- en vooral affietsen in ’t bijzonder, sterke tekst, een goed gesprek. En nog van een tiental andere dingen …

Laat je op deze inspiratiepagina vooral geen inspiratiebronnen opdringen. Het zijn mijn persoonlijke voorkeuren, afwijkingen en suggesties. Ze dienen uitsluitend … ter inspiratie.

Tenzij anders vermeld zijn alle foto’s op deze pagina eigen foto’s 

© Hans Heemskerk 

Over inspiratie gesproken: een van mijn andere passies is fotografie: www.fotohansheemskerk.nl 

Inspiratie is Overal

Goed om elke dag mee te beginnen

 

This day will never come again!

No second chances at a single moment

 

Inspiratie is Overal

“Je kunt de dood met bitterheid of berusting zien als een tragische afbreking van je leven en alles in het werk stellen om die voor je uit te schuiven. Of je kunt, realistischer, denken dat het leven een onderbreking is van de eeuwigheid waarin je niet bestaan hebt en die korte gelegenheid aangrijpen om de levende, altijd verrassende wereld om ons heen te observeren en ermee verbonden te zijn.”

– Barbara Ehrenreich, Natural Causes 

An epidemic of wellness, the certainty of dying, and killing ourselves to live longer (in het Nederlands vertaald: Oud genoeg om dood te gaan).

 

Inspiratie is Overal

“Het is niet de Weg die de mensen groot maakt, het zijn de mensen die de Weg groot maken.”

– Confucius, De Gesprekken

Uit: De Weg, Puett & Gross-Loh, 2016, Ten Have

 

Inspiratie is Overal

 

Moeiteloos Verantwoordelijk

Voor een wonderlijk leven

Een van de mooiste vormen van inspiratie is samenwerken met iemand die je inspireert. Die kans krijg ik gelukkig regelmatig. Deze maand bijvoorbeeld heeft Jeroen Rietveld (www.praktijkvanrietveld.nl) zijn boek uitgebracht: ‘Moeiteloos Verantwoordelijk – Voor een wonderlijk leven’. Een prachtig boek, waarvan ik met veel plezier de tekstredactie heb verzorgd en, zeer eervol, het voorwoord heb mogen schrijven. Het eindresultaat kwam moeiteloos tot stand: wederzijdse inspiratie in optima forma.

Ik ontving het boek van Jeroen samen met een mooie brief. Een bedankbrief vol warmte, dankbaarheid en vriendschap; om stil van te worden. En heel blij. Erkenning, dankbaarheid en vriendschap: óók krachtige bronnen van inspiratie!

Voor een wonderlijk leven: www.moeiteloosverantwoordelijk.nl

 

Inspiratie is Overal

“If you obey all the rules, you miss all the fun.”

– Katherine Hepburn –

Inspiratie is Overal

September 2018 Immens leed kan ondanks het grote verdriet ook een krachtige bron van inspiratie zijn. In deze 9/11-week wordt dat nog maar eens bevestigd door de bijzondere verhalen van mensen die de ramp met de Twin Towers meemaakten. Verhalen over levensreddende acties, ultieme zelfopoffering en ongewild heldendom. Ter inspiratie en als eerbetoon aan alle helden van 9/11 deze twee foto’s, die ik maakte in het onbeschrijfelijk indrukwekkende 9/11 Museum in New York City.

Dedicated to those who fell and to those who carry on. May we never forget. 

 

Inspiratie is Overal

“Niet omdat de dingen ons onbereikbaar lijken, durven we niet. Omdat we niet durven, lijken ze ons onbereikbaar.”

– Lucius Annaeus Seneca, Romeins schrijver en filosoof –

Inspiratie is Overal

“Als je weinig nadenkt, snap je alles.”

– Jonathan van het Reve –

Inspiratie is Overal

“Je weet nooit of het avontuur van je leven niet op de volgende straathoek zal beginnen. Alleen daarom al moet je naar die straathoek gaan.”

– Henry de Montherlant –

Inspiratie is Overal

“De pen is machtiger dan het zwaard, en heel wat makkelijker om mee te schrijven.”

– Marty Feldman –

Inspiratie is Overal

“Daarom heb ik voor het schrijven gekozen: als er al regels te bedenken vallen, is dat alleen maar om ze vervolgens te breken.”

– Jonathan Safran Foer –

Inspiratie is Overal

“I don’t think limits”

– Usain Bolt –

Inspiratie is Overal

Einstein was een genie en wist waar hij het over had. “Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.” Een wollige, ingewikkelde tekst wekt op zijn minst de indruk dat je over onvoldoende kennis van zaken beschikt. Of nog erger: dat je de lezer wilt misleiden … Met die indruk, terecht of niet, ga je niemand overtuigen. Houd je teksten dus helder en simpel. Dat blijkt minder makkelijk dan het lijkt: lang en ingewikkeld kost paradoxaal genoeg vaak minder moeite dan kort en simpel. Godfried Bomans zei het al: “Schrijven is schrappen.” En ja, voeg ik daaraan toe: goed schrappen is een kunst. Een kunst die Bomans overigens als weinig anderen verstond.

De sterkste teksten zijn helder en simpel; schrijven is schrappen!

 

Inspiratie is Overal

Met dank aan Jeroen Rietveld, voor wie niets onmogelijk is: www.praktijkvanrietveld.nl

Als je denkt dat je iets niet kan …

 

Inspiratie is Overal

20 januari 2017, Inauguration Day: zeker nu lijkt het me goed om dit statement uit The Declaration of Independence nog eens in herinnering te brengen, ter inspiratie voor the 45th President of the United States of America:

‘… that all men are created equal, (…) with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.’

New York Statue of Liberty with the American Declaration of Independence

‘… that all men are created equal …’

 

Inspiratie is Overal

 

© 2014 - 2019 Heemskerk Multimedia

Log in with your credentials

Forgot your details?